Forklaring:
Disse svaberne benyttes som renholdskontroll av utstyr og produksjonsmiljø med tanke på tilstedeværelse av Listeria monocytogenes. Det er også mulig å bruke slike svabere til analyse av flere andre parametere.
Det er sjelden man finner Listeria i råvarer i Norge. Bakterien kan allikevel etablere seg i produksjonsmiljøet og føre til kontaminering. Det er derfor viktig å ha kontroll på Listeria i produksjonsmiljøet. Godt renhold og analyser av anlegget vil bidra til å ha kontroll på bakterien.
Hvordan gjennomføre:
Pose åpnes og svaber skyves ut av posen, ikke stikk handen ned i selve posen for å plukke den ut.
Svaberen presses ned i en vinkel mot underlaget som skal undersøkes. Det gnis kraftig av overflaten gjentatte ganger i ulike retninger. Svaberen kan benyttes på både tørre og våte overflater.
Stikk svaberen tilbake i posen og knekk av svampdelen ved å bøye svaberen frem og tilbake. Det er laget et «sviktspor» inne i selve svaberen og den vil til slutt knekke av.
Lukk posen og merk den tydelig med prøvepunkt, dato og klokkeslett.
Transport:
Svaberne må oppbevares kjølig til de overføres til laboratoriet (TosLab innen 24timer) eller fryses ned og sendes samlet.